Tuesday, May 31, 2011

Tarif elektrik naik...takkan nak pakai lilin kot....

Muka depan Berita Harian 31 Mei 2011

Bermula esok....kadar baru tarif elektrik akan berkuatkuasa.Jadi kepada semua yang berkenaan eloklah menjimatkan penggunaan elektrik agar tidak melebihi 300 kwj.Hmm..menurut laporan kebanyakan akhbar hari ni,kadar baru tersebut tidak melibatkan 75 peratus atau 4.4 juta pengguna domestik.

Bagi KM7 yang bukan pakar ekonomi ni...terfikir juga kenaikan tersebut mesti melibatkan sektor yang menggunakan elektrik dengan banyak.Macam sektor industri perkilangan...pasti akan menyebabkan kos pengeluarannya meningkat.Takkan pihak industri baik hati sangat tak mahu menyerap kos pengluaran tu ke atas barangan yang dikeluarkan.

Pada hemat KM7 lah....sedikit sebanyak pasti akan ada kenaikan harga barangan.Nampak gayanya pengguna domestik yang tidak terlibat secara langsung dengan kenaikan tarif ini...turut terlibat secara tidak langsung..dengan membayar pada harga yang lebih pada barangan atau perkidmatan yang dihasilkan oleh pengusaha industri.Pi... mai...pi mai...pengguna juga yang kena ...

Pendek cerita..jimatkanlah penggunaan elektrik...dan belilah barangan keperluan yang perlu sahaja.

6 comments:

Freaky said...

letrik dah naik.. tak bole biarkan laptop sentiasa on dah. huhu

Maksud Tersirat Ayat Perempuan

Cikgu Nurin said...

KM: Maaf..ari tu, blog kena malware..terpaksa buang semua list...baru dapat buka balik..belum sempat masuk list, sebb tak ingat url..seb baik KM komen entri..
Wokeh..sekarang juga saya lari lari masukkan...

Ada dua tiga lagi blog kawan-kawan, tak igt url...tgh cari semula ni...

Cikgu Nurin said...

TADA.....dah...under sahabat maya tau...

Cikgu Nurin said...

Ehhh..sori...under Cikgu Blogger kawan Cikgu...he he...

Emm..komen pasal entri ni..rumah saya guna banyak elektrik..lepas ni, lampu pagar kena tutup..bergelap laaa...

KM7 said...

terima kasih cikgu Nurin

Bui Idzra Ryn said...

mata sy bukan tengok tajuk tuh,lebih kepada tengok cerita pasal abg salih ngan bini baru nya tuh..hahaha..adoyaii..