Saturday, December 3, 2011

Dah pakai kereta tu jangan lupa servis!!

Pagi-pagi lagi kereta dah buat hal.Tak boleh start pula!KM7 memang dah agak...ni mesti masalah bateri.
Maklumlah..dah hampir 2 tahun bateri tak ditukar.
Maka bergegaslah ke kedai bateri...beli baru.Harganya RM 235.
Penat dan berpeluh juga memasang sendiri bateri ni.
Cerita pasal kereta ni,sebenarnya hujung bulan lepas KM7 baru servis kereta.

Kat sinilah KM7 selalu servis kereta.
KM7 malas nak tukar-tukar tempat servis ni.
Lagipun setakat ni servisnya pun kira baiklah juga.

Tu dia...ruang servisnya
Banyak juga kereta yang dalam proses menunggu untuk diservis.
Ada juga pelanggan yang memerhatikan kenderaan mereka diservis.
Tapi bagi KM7..lepak kat ruang menunggu jer sambil layan facebook..
Maklumlah ada Wifi percuma.

Ruang menunggu..selesalah juga.
Kalau setakat satu jam tu KM7 akan tunggu.Kalau lama...balik dulu,
dah siap...mereka akan call.

Tengoklah apa yang ditukar masa servis tu..
Kali ni KM7 buat major servis dan tukar timing belt.
Agak-agak berapa kosnya?

Tu la... jumlah yang KM7 bayar untuk servis kereta tempohari.
Begitulah...kalau dah pakai kereta ni kenalah servis berkala mengikut tempoh yang ditetapkan.

7 comments:

tunz said...

mama ni tau drive jer..bab2 servis ni hubby yg bwak...hubby kata kalau mamayg bawak kene tipu dek org pon x sedar..hihihi

whitecappuccino said...

faham benar bab2 sevis keta memang banyak pakai duit..tu satu keta..yang lebih dari satu??

Hanif Idrus Blog said...

duit yang tak tahan...hehehhe

Cik Purple Pinkypuff said...

woo mahal jugak nak servis kan.. ehee.. cp baru cadang2 nak beli keta.. =D

sop said...

mak aii.. servis kete apa yg mahal sgt tu?
kalau proton, dalam 4 - 5 ratus jer.. :)

LIPISLADY said...

Sallam,

Bagus juga ingatan ni, kete saya dulu rosak teruk sebab lalai lah. terlupa nak servis.

Eza Boom Boom :) said...

eza takde keta lagi..huhu..kempis jugak poket dek kerana servis keta ni.. :P