Saturday, December 24, 2011

Pendaftaran nama anak dan masalahnya

 KM7  menguruskan pendaftaran nama bayi di Jabatan Pendaftaran Negara
bertempat di Wisma Persekutuan Kota Bharu.
Nak datang ke sini senang jer.
Cuma masalah utamanya ialah nak parking kereta.
Kat dalam kawasan tu parking untuk staf saja kot.
Orang ramai kenalah cari parking kat luar.

 Parking kat sini boleh guna syiling ataupun kad.
Beberapa kali pusing,akhirnya dapatlah tempat parking.
Jauh juga dari Wisma Persekutuan tu.
Yang geramnya...masa masukkan beberapa sen ke dalam meter tu ok jer..
kemudian...dah jem.Camana tu?
Bimbang kena saman...carilah petak parking yang lain.
Masalah yang sama berlaku.

 Akhirnya kali ketiga mencuba,dapatlah  parking di tempat yang lagi jauh.
Maka berjalanlah KM7 ke Wisma persekutuan tadi.
Dalam 10 minit baru sampai.
Gambar kat atas tu sebahagian daripada panorama yang sempat KM7
rakamkan sambil-sambil berjalan.Penat betul.

Yang ni pula ibu pejabat polis Kota Bharu.
Letaknya bersebelahan dengan Wisma Persekutuan Kota Bharu.
Dah sampai sana...masalah lain pula dihadapi.
Beberapa dokumen yang difotostat tidak mencukupi.
Kena pula cari kedai fotostat.
Padahal pihak hospital tempohari dah senaraikan perkara yang perlu
difotostat,sampai kat kaunter pertanyaan di sini...ada lagi yang kena fotostat.
Lucunya...apabila sampai di kaunter pendaftaran...beberapa dokumen
yag difotostat tadi tak diambilnya pun.
Hah...nak marahkan siapa?nampak sangat banyak versi pasal dokumen masa
nak daftar nama bayi ni.
Apapun urusan pendaftaran tu tak mengambil masa yang lama.
Maka KM7 selamat mendaftarkan nama baby KM7 tu 
dan dah dapatpun sijil kelahirannya.

3 comments:

whitecappuccino said...

masalah parking masalah utama di KB, dulu WC pergi buat paspot kat situ,,kebetulan kereta keluar dapatla parking dekat. entah kadang bila dah ready semua, tak pula diperlukan..masalah juga,,

putERi-kAtEk said...

MUhammad Iqbal Sadiq kan namanye ^.^

p/s : susah jugak kalau pihak lain suh buat lain, yg lain lak suh buat lain....yg susahnya....kiteeeee jugak...

Hanif Idrus said...

hehehe.. sempat ambil gambar panorama...