Thursday, December 31, 2015

Happy Birthday Sue dan Selamat Tahun Baharu 2016


Entri ini sangat istimewa kerana entri terakhir untuk tahun 2015. Selain itu, istimewa juga sebab hari ini juga merupakan hari lahir isteri saya, puan Sue. Happy Birthday Sue!. Tahun ni tak ada acara potong kek. Hehe..sibuk sangat tak sempat nak tempah kek. Apapun kami sekeluarga sempat keluar makan sebentar tadi di Restoran Ali Baba Tempayan di Kota Bharu. Kiranya dua dalam satu, sambut birthday dan tahun baharu 2016!

Wednesday, December 30, 2015

Ular muncul lagi kat rumah kami


Ahhh...ular datang lagi! Kali ni dijumpai kat garaj terbuka di sebelah rumah kami. Cuba perhatikan gambar paling atas tu, nampak tak yang berwarna putih tu? Itulah sarung ular, juga dikenali sebagai proses bersalin kulit. Bulan Mac dulu kami dikejutkan dengan sarung ular yang hampir sama berada dalam bilik anak. Entrinya di sini [KLIK SINI]. Ular tersebut telah dijumpai beberapa hari selepas itu. [KLIK SINI]. Sarung ular yang baru tu saya jumpa pagi tadi. Ishh seram betul tengok. Dahlah tempat tu kami buat tempat jemur pakaian. Kereta juga letak di situ. 

Tuesday, December 29, 2015

Peringatan kepada pemilik kereta


Peringatan mesra ini untuk diri saya sendiri dan pemilik kereta semua. Semuanya berdasarkan pengalaman saya yang tak seberapa dalam mengendalikan kereta. Kalau kereta kita tu terasa lain macam jer, tidak seperti hari-hari biasa prestasinya, eloklah dibawa terus ke bengkel atau rujuk kepada mana-mana mekanik bertauliah atau yang dipercayai.

Monday, December 28, 2015

Mencari Mickey Mouse di Tadika


Budak-budak dah tak sabar nak masuk sekolah semula. Maklumlah, semua baru... macam nak sambut raya pula. Yang baru nak masuk alam persekolahan, tak kurang seronoknya. Kami baru sempat daftarkan Sadiq di sebuah tadika untuk persekolahan 2016. Buat bayaran pendaftaran, uniform sekolah, buku dan yuran sejumlah RM 325. Baju dan seluar sekolah pink! hehe...pakai sajalah, dah tema sekolah ni pink.

Sunday, December 27, 2015

Bamboo Garden KB Food Court


Dah lama nak singgah food court ni, malam ni baru jadi. Itupun kami pergi seawal jam 8.00 malam. Kalau lewat, susah juga mahu parking. Maklumlah, ramai pelanggan. Bamboo Garden KB ni terletak di Jalan Pasir Hor, Kota Bharu. Dibuka setiap hari kecuali Isnin, bermula jam 5.30 petang hingga 1.00 pagi. Ada banyak pilihan menu di sini, dengan konsep layan diri.

Kemboja: Bunga Kematian


Tentu ramai yang bersetuju jika dikatakan bunga kemboja adalah bunga kuburan. Pokok kemboja, terutamanya kemboja putih banyak ditanam di tanah perkuburan. Jadi adakah satu kesalahan menanam pokok ini di kawasan rumah atau taman? Saya tidak melihat itu sebagai satu kesalahan atau di luar kebiasaan. Kat rumah saya pun ada 2 pokok kemboja, satu kemboja putih, dan terbaru seperti dalam gambar tu, kemboja merah. Bunga kemboja merah tu...berbunga sulung. Dah lama menanti, akhirnya berbunga juga!

Saturday, December 26, 2015

Whatsapp memang Bahaya!


Sedar atau tidak, kebanyakan pemilik telefon pintar memiliki aplikasi whatsapp dalam telefon masing-masing. Memang tidak dinafikan aplikasi ini sangat baik untuk berkomunikasi tanpa perlu mengeluarkan kos seperti bayaran sms, mms juga panggilan telefon. Semuanya free. Cakap benda free ni semua orang nak, betul tak? Tetapi di sebalik kemudahan aplikasi ini, terdapat beberapa perkara yang membawa kesan yang tidak baik.

Thursday, December 24, 2015

Tiada lagi Kalendar Percuma


Beberapa hari saja lagi 2015 akan meninggalkan kita. Nak masuk tahun baru 2016 pula dah! Kalau tahun-tahun sebelum ni macam meriah jer nak sambut tahun baru. Banyak kedai mahupun pasaraya memberikan kalendar tahun baru percuma kepada pelanggan mereka. Tapi tahun ni kat tempat sayalah...tak ada pun kalendar 2016 percuma. Atau saya jer yang tak dapat kot.

Wednesday, December 23, 2015

Makan kat rumah ker kat luar?


Aiskrim kelapa dan nasi ayam... pilihan kami semasa makan tengahari tadi. Baru sempat singgah di restoran Sapuroh, di Kota Bharu. Lokasinya berdekatan Wisma Persekutuan, sentiasa ramai pelanggan. Nak parking kereta pun sedikit bermasalah. Bukan saja aiskrim dalam buah kelapa, ada juga tomyam dan beberapa menu lain menggunakan buah kelapa muda. Trend sekarang kot..

Tuesday, December 22, 2015

Dah mula sibuk Membeli Kelengkapan Sekolah anak-anak


Setiap kali nak buka sekolah, ramai yang sibuk buat persiapan membeli kelengkapan persekolahan anak-anak. Dah macam satu kemestian pula membeli pakaian, kasut dan alat tulis yang baru. Hari ni kami pun menyibukkan diri juga membeli apa-apa yang patut. Kena bawa anak-anak pergi bersama ke kedai baru meriah sikit. Haha...

Monday, December 21, 2015

Ada apa dengan tebing Sungai Kelantan?


Orang lain sibuk update status dan foto kat FB dengan bercuti sana-sini, dalam dan luar negara. Kita melancong kat tebing sungai Kelantan jer? Kesian... nasiblah... huhu... Sebenarnya saya bawa anak-anak ke sana sekejap sebelah petang apabila cuaca cerah. Bulan Disember dah nak habis..setakat ni belum banjir lagi. Saja nak ambil angin petang di tebing sungai Kelantan. Pergi pun tak lama, setengah jam jer sebab dah nak Maghrib.

Bloglist: Pesanan kepada Blogger Baru


Entri khas untuk blogger baru! Cewah...macamlah saya ni dah lama jadi blogger. Tak lama juga..baru 5 tahun lebih. Sepanjang tempoh ni banyak pengalaman suka duka menjadi blogger persendirian dan tak sepenuh masa ni. Semua dilakukan untuk kepuasan diri, meluahkan apa yang dirasakan perlu dikongsi dengan pembaca yang lain. Fokus utama entri ini ialah pasal bloglist dalam blog.

Sunday, December 20, 2015

Antara Lenovo Putih dan Acer Hitam


Rasa macam lama tak update blog..huhu..Ada sebabnya..Saya suka update blog guna PC Lenovo putih ni. Tiba-tiba PC ni buat hal pula tak boleh nak akses sebarang aplikasi. Hampir setahun guna Lenovo ni tak pernah pun buat hal sebelum ni. Silap saya juga sebab ada install satu program yang PC ni tak boleh support. Maka kena hantar ke kedai ler...

Friday, December 18, 2015

Jom Redeem Rewards daripada Astrocircle



Hujung tahun 2015 ni macam-macam tawaran dan hadiah percuma ditawarkan. Astro pun ada bagi free gift kepada pelanggannya. Tak tahu pula tahun-tahun sebelum ni ada ker tidak. Saya pun first time juga dapat tawaran ni. Itu pun tak perasan...sebab tak buka email.  Rupa-rupanya dah seminggu email daripada Astro kepada saya.  Dalam email tu  dinyatakan point yang terkumpul dan ada link ke astrocircle, di mana kita boleh tebus atau redeem free gift tu!

Thursday, December 17, 2015

Jaga Solat dan hubungan dengan Ibu bapa



Meraikan detik kegembiraan menggenggam segulung ijazah bersama orang tersayang khususnya ibu bapa, adalah saat yang paling berharga bagi seseorang pelajar. Itulah hadiah paling istimewa buat keluarga tercinta sebagai tanda penghargaan atas usaha dan penat lelah memastikan anak-anak berjaya dalam pelajaran. Ajwad bin Zahari bekas pelajar SMKAM SPM 2008 ini ada resepi tersendiri untuk berjaya dalam pelajaran. 

Monday, December 14, 2015

21 orang mendapat 11A PT3 2015


Penantian dan debaran sudah berakhir. Keputusan PT3 sudah diumumkan hari ni. Calon-calon PT3 2015 semestinya berpuas hati dengan keputusan masing-masing. Itulah hasil usaha selama ini.   Tahniah kepada yang mendapat keputusan cemerlang. Yang tak berapa nak cemerlang tu...masih ada peluang di hadapan, SPM menanti anda!

Saturday, December 12, 2015

Bahaya ker bela Hamster di rumah?


Saya baru beli 2 ekor hamster untuk anak-anak. Siap dengan sarangnya yang cantik la juga. Tapi kan...lepas beli tu baru terfikir, eh tak bahaya ker bela hamster di rumah? Budak-budak ni bukan setakat tengok jer, siap pegang-pegang lagi tu. Setakat ni takde lah kena gigit. Hehe.. Cuma yang saya musykil kan..soal kebersihan apabila memegang haiwan ni. Yer la...najis dan air kencingnya mesti melekat di tangan.

Thursday, December 10, 2015

Apabila anak lelaki mula berkhatan


Hari ni 10 Disember 2015, hari yang cukup bersejarah dan bermakna buat anak sulung kami, Imdad. Jam 8.15 pagi tadi dengan rasminya Imdad telah dikhatankan di klinik berhampiran rumah kami. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Anak yang nak bersunat, ibu bapanya pula yang terlebih berdebar. Haha...biasalah, ini pengalaman pertama anak masuk bersunat. Gambar tu sebelum disunatkan, kami tiba awal jadi dapat giliran pertama. Prosesnya mengambil masa hampir setengah jam juga.

Wednesday, December 9, 2015

Happy Birthday Sadiq


Selamat hari lahir buat Sadiq. Sambutan ulangtahun kelahiran ke-4 dibuat petang tadi. Macam biasa...wajib ada kek. Kalau tidak, tak jadi hari jadi.Hehe.. Lebih meriah tahun ni apabila sambutan hari lahir ni turut disambut bersama dengan sepupunya, Amirah dan Hakim. Acara makan-makan bersama ahli keluarga dengan menu nasi himpit gulai udang, ayam bbq dan kuih muih. Makan sampai kenyang yer.. Jom saksikan koleksi foto sepanjang sambutan tadi.

Makanan Kesihatan Tambahan: Madu atau racun?


Semasa mengunjungi kedai buku tadi, saya ternampak majalah Dewan Masyarakat edisi Disember 2015. Ada lagi rupanya majalah Dewan Masyarakat (DM) ini. Ingatkan dah tak diterbitkan, sebab dah lama tak nampak kat pasaran. Saya memang peminat majalah ini. Sebelum ni pun tak pernah ketinggalan memilikinya. Cuma sayangnya, banyak koleksi DM saya telah rosak dan tak dapat diselamatkan dalam banjir 2014 dulu.

Tuesday, December 8, 2015

Kerjaya sebagai Optometris


Baru sahaja menerima ijazah dalam bidang Optometri, anak muda ini sudah pun dilamar bekerja dengan Rosmadi Optometrist, syarikat optometrist terkenal di Kelantan. Nur Atiqah bt Shamsudin, yang berasal dari Melor, Kelantan ini menerima ijazah Bachelor in Optometry (Hons) daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Monday, December 7, 2015

Sambut Birthday tanpa ibu di sisi


Selamat Hari lahir Ardini, sambutan kali ke-7. Cepat masa berlalu, dah 7 tahun umur anak perempuan papa ni yer. Tahun depan sekolah dah nak masuk darjah 2...umur baru 7 tahun. Hehe.. Tu lah... lahir bulan 12. Pagi ni sambut birthday tanpa mummy. Biasalah...sibuk, ada urusan luar daerah. Nak tunda majlis ni, tak nak pula Ardini. Maklumlah...dah lama tunggu 7 haribulan 12. Masa kecil dulu, tak kisah nak sambut bila..tapi dah besar ni, dah tahu bila tarikh birthday sendiri... tak mahu tunda-tunda pula. 

Kelebihan dan Kekurangan Diri


Jom cermin diri...pasti kita ingin lihat kesempurnaan diri. Kalau ada cacat cela...pasti merisaukan. Contoh mudah, kalau muka dinaiki jerawat, sebiji pun dah cukup memalukan untuk berhadapan dengan orang ramai. Nampak tak..kita memang tak berapa suka dengan kekurangan yang ada pada diri sendiri! Tapi di sebalik setiap kekurangan itu ada kelebihannya. Adakah kita ingin menutup keistimewaan yang ada pada diri itu disebabkan sedikit kekurangan.? Kalau bukan kita sendiri menghargai kelebihan diri, siapa lagi? Ini bukan bermaksud untuk ego atau merendahkan orang lain, tapi lebih kepada menghargai kekuatan yang ada di samping terus memperbaiki kelemahan diri.

Sunday, December 6, 2015

Anugerah Naib Canselor Diploma Sains Kuantitatif


Mendapat Anugerah Naib Canselor adalah sesuatu yang membanggakan. Tahniah kepada Fasihah binti Muhammed Najmudin yang menerima anugerah tersebut pada Istiadat Konvokesyen UITM baru-baru ini. Fasihah  yang mengambil Diploma Science Quantitative di UITM Machang dengan major dalam Calculus dan minor dalam Statistic telah mendapat CGPA 3.94. Anak ke-2 daripada 8 beradik ini juga merupakan bekas pelajar SMKA Melor, SPM 2010.

Saturday, December 5, 2015

Terapi mata dengan Bunga


Jom buat terapi mata pagi ni....tengok bunga-bunga pelbagai warna. Bukan bunga plastik yer, tapi bunga sebenar..segar dari ladang hehe. Bunga-bungaan dari halaman rumah kami yang sedang berkembang segar. Kalau hari cuti macam ni sempat jugalah pergi tengok bunga-bunga ni. Kalau hari bekerja, tak perasan pun ada bunga sedang berkembang..haha..teruk betul!

Friday, December 4, 2015

Kenapa pilih The Chicken Rice Shop?


Apa best sangat makan kat sini? Hmmm biasa-biasa saja. Cuma saya suka restoran yang bersih, kemas dan cantik. Pasal kesedapan makanan? Nak kata memenuhi citarasa saya, tak jugalah..tapi bolehlah.. makan masa lapar semua rasa sedap.Hehe.. Restoran The Chicken Rice Shop yang kami singgah ni tak tahulah cawangan yang ke berapa di Kelantan, tapi yang ni baru dibuka di G-Orange Mall, Tunjung, Kota Bharu. Masih baru.. semuanya baru!

Pameran Lukisan Masjid di Kelantan


Minat lukisan? Saya minat juga tengok lukisan, tapi langsung tak pandai melukis. Hehe.. Kepada pencinta lukisan, jangan lepaskan peluang menyaksikan pameran lukisan 1MCAT bertemakan masjid-masjid di Kelantan. Pameran berlangsung di Balai Seni Lukis Kelantan di Kota Bharu bermula 25 November hingga 31 Disember 2015. Selain melihat hasil kreativiti pelukis, kita juga dapat mengenali masjid-masjid yang terdapat di Kelantan dalam bentuk lukisan. Jom saksikan beberapa lukisan yang sempat saya rakamkan.

Thursday, December 3, 2015

Lelaki pun boleh jadi cikgu ERT


Cikgu ERT selalunya didominasi oleh wanita. Sekarang  tidak lagi, dengan batch pertama graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Ekonomi Rumah Tangga daripada kalangan lelaki. Tahniah Mohamad Afif Izzat bin Mohd Razali, salah seorang daripada 10 mahasiswa lelaki batch pertama yang berjaya mengikuti pengajian dalam bidang ini di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim. Setelah 4 tahun menghabiskan waktu menimba ilmu di UPSI, akhirnya segulung ijazah menjadi anugerah paling berharga pada Istiadat Konvokesyen ke 17 UPSI baru-baru ini.

Wednesday, December 2, 2015

Apa nak buat selepas SPM?


SPM 2015 dah habis? Yer... kebanyakan sekolah calon-calonnya dah habis menduduki SPM 2015. Cuma tinggal beberapa mata pelajaran akhir saja. Itupun tidak melibatkan ramai calon. Nampaknya calon-calon dah rasa lega, seolah-olah hilang bebanan besar. Tengok gambar kat atas tu...Hai... kalau gembira sangat habis periksa, takkan label peperiksaan pun nak diconteng. Ni dah dikira vandalisme tau! Kalau kamu tak conteng kat situ pun semua orang dah tau SPM dah habis...

Tuesday, December 1, 2015

Wayang Kulit Kelantan


Cuti sekolah ni kalau takde benda nak main...jom main benda ni...wayang kulit. Haha...siapalah yang pandai main wayang kulit sekarang,,entah-entah wayang kulit pun tak kenal. Gambar kat atas tu contoh wayang kulit yer anak-anak. Kalau robot atau permainan lego boleh digerak-gerakkan sendinya, wayang kulit pun boleh juga tau! Tapi nak buat ni bukanlah senang. Tengok saja corak dan ukiran tu..ambil masa juga nak siapkan.