Friday, December 6, 2019

ShiroiPay Memudahkan Pembayaran Bil Anda

Pertama kali diperkenalkan dengan sistem ShiroiPay ini, saya sudah tertarik dan terus membuat pendaftaran. Kenapa saya berminat? ShiroiPay ini memudahkan saya membuat pembayaran bil secara online dengan menggunakan handphone sendiri walau di mana saja saya berada. Ia juga memberi cashback bagi setiap transaksi yang dilakukan. 

Saturday, November 9, 2019

Alatan Tradisional di Pasarina @ RTC Kelantan


Minggu lepas kami ke RTC Kelantan di Bandar Baru Tunjong, Kota Bharu. Singgah seketika di Pasarina, tempat jualan kraftangan, pakaian dan sebagainya. Ada satu kedai ni menjual hasil kerja tangan barangan yang dah lama tak digunakan, atau mungkin yang tak dikenalipun oleh anak-anak muda sekarang. 

Wednesday, October 30, 2019

Penyelesaian Belimbing diserang Serangga


Alamak besar pula sarung buah ni. Takpe lah, kot2 buah belimbing saya ni akan membesar penuh sarung tu. Haha... Masa beli dalam Lazada hari tu, tak perasan pula saiznya berapa, pakai beli jer. Sebelum ni tak terlintas pula nak beli sarung buah ni. Kesian buah belimbing saya ni asyik kena sengat dek serangga jer. Kerengga pun banyak kat pokok ni.

Tuesday, October 22, 2019

Kembali semula ke Sekolah setelah 27 tahun


Setelah 27 tahun berlalu, akhirnya kami dipertemukan semula dalam Majlis Sireh Pulang ke Gagang. Biarpun tidak semua dapat bersama-sama dalam majlis ini, tapi kehadiran rakan-rakan satu kelas dan satu sekolah amat bermakna. Lebih menarik lagi, majlis ini berlangsung di sekolah tempat saya menimba ilmu sepanjang 7 tahun. SMK Kubang Kerian, Kota Bharu tetap segar dalam ingatan. Banyak kenangan suka duka sepanjang bergelar pelajar di sini.

Thursday, August 22, 2019

Keunikan Masjid Ar-Rahman, Pulau Gajah, Sabak


Masjid Ar-Rahman, terletak di Kampung Pulau Gajah, Sabak, Kelantan, menjadi salah satu tarikan pelancongan terkini di Kelantan. Saya berpeluang ke sana untuk melihat sendiri keunikan masjid dengan seni bina Melayu dan gabungan seni hiasan dari negara-negara seperti Yaman, Maghribi, Indonesia dan Turki. Masjid yang boleh menampung kira-kira 1000 jemaah ini dikelilingi sungai buatan dan pokok-pokok yang mendamaikan. Saya kongsikan gambar-gambar yang dirakam sendiri di sana.

Wednesday, July 10, 2019

Kenapa Kami pergi lagi ke River Village Rooftop Restaurant?

   

Pemilihan kedai makan atau restoran mungkin disebabkan beberapa faktor. Ada yang mengunjungi lebih dari sekali sesebuah restoran yang sama mungkin disebabkan sesuatu tarikan. Bagi saya, makanan yang sedap, layanan yang baik, harga berpatutan dan persekitaran yang sesuai menjadi syarat penting untuk mengunjungi sesebuah restoran untuk kali kedua dan seterusnya. Kali kedua untuk saya dan keluarga makan di River Village Rooftop Restaurant di Bachok, Kelantan. Kenapa kami ke sini lagi?

Monday, July 8, 2019

Selamat Tinggal Kucingku Sayang


Biarpun cuma seekor kucing, namun kehadirannya dalam keluarga kami sangat memberi makna. Hanya mereka yang menyukai haiwan peliharaan saja yang tahu perasaan seseorang yang kehilangannya buat selamanya. GEBU nama kucing pertama yang kami bela telah pergi buat selamanya. Tidak diketahui punca kematiannya kerana tiada tanda-tanda sakit sebelum ini.

Tarikan Istimewa Roti Tempayan Cheese Tarik Nonie


Teringin makan roti tempayan cheese, sekali lagi kami berkunjung ke restoran ini. Roti tempayan cheese tarik Nonie memang terkenal dalam kalangan penggemarnya. Tidak hairanlah kalau restoran sentiasa dipenuhi pelanggan. Sekadar berkongsi gambar kami sekeluarga makan di sana baru-baru ini. 

Friday, July 5, 2019

Sambutan Hari Raya di Sc Sue Catering

   

Menghadiri rumah terbuka sempena hari raya memang best kan! Baru-baru ini kami sempat menghadiri majlis sambutan hari raya Sc Sue Catering, di Kota Bharu. Terima kasih atas jemputan! Wah.. banyak menu dan sedap-sedap semua. Patutlah sedap... semua menu disediakan oleh Sc Sue catering sendiri.

Thursday, July 4, 2019

Perlukah Boikot Durian Timbang?


Musim durian tiba lagi. Sedap sungguh makan durian ni. Biarpun hangat isu boikot durian timbang, tapi saya beli juga. Tak banyak, dua biji jer beli durian Udang Merah. Harga RM20/kg. Sajalah nak rasa durian sedap ni. Nak beli banyak macam tak mampu jer. Hehe...

Wednesday, July 3, 2019

Baru Up Gambar Raya


Bulan Syawal dah nak habis baru nak up gambar raya. Hehe.. Tak apalahkan, saja buat tatapan suatu hari nanti. Nak kata photoshoot raya tu , rasa macam tak sesuai jer sebab gambar-gambar ni pun ambil sendiri guna handphone.

Berhenti Menulis Blog sebab dapat Baby baharu


Assalamualaikum, lama benar rasanya tak update blog. Banyak sangat kekangannya. Hari ni saya gagahkan juga untuk update sedikit sebanyak. Cewahhhh... macamlah ada yang tertunggu-tunggu nak baca entri saya. 

Tuesday, January 29, 2019

River Village Rooftop Restaurant


Mencari kelainan tempat makan atau restoran? Kami memilih restoran River Village Rooftop, di Kampung Sungai, Perupok, Bachok, Kelantan. Berada di tingkat tiga, kita boleh menikmati hidangan sambil menghirup udara segar dengan pemandangan sebuah desa yang mendamaikan.