expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, August 13, 2020

Kompleks Pendaratan Ikan Pengkalan Petah dan Wat Phothikyan Phutthaktham


Aktiviti berbasikal pada minggu lepas, baru nak post. Sibuk sangat minggu ni dengan segala kerja yang tak habis-habis. Kayuhan solo lagi ni di daerah Bachok. Memang seronok mengayuh basikal sebelah pagi. Jalan raya tak sibuk, udara yang disedut pun segar.

Thursday, August 6, 2020

Makan sambil Bersantai di Restoran Ombak Rindu, Pantai Kemayang



Sesekali makan-makan bersama keluarga di tepi pantai memang mengasyikkan. Sambil makan, boleh menikmati keindahan pantai dan hembusan bayu petang. Kali ini kami menjamu selera sambil bersantai di Restoran Ombak Rindu, Pantai Kemayang, Tawang, Kelantan. 

Wednesday, July 29, 2020

Kayuhan MTB berkonvoi ke Pantai Nami, Bachok.


Aktiviti hujung minggu, mengayuh basikal sambil bersantai melihat keindahan alam. Kali ini saya berbasikal bersama-sama rakan sekerja ke Pantai Nami, Bachok Kelantan. Seronok juga berbasikal secara konvoi dengan rakan-rakan ini. Macam-macam gaya ada, maklumlah bukan semua pro dalam mengayuh MTB ini. Jangan risau, kayuhan santai saja bukan untuk berlumba!

Thursday, July 23, 2020

Isteri buat kejutan sempena birthday suami


Satu kejutan daripada puan isteri sempena ulangtahun hari kelahiran saya pada tahun ini. Ada penghantaran belon cokelat dan kek ke rumah. Nasib baik tak dihantar ke tempat kerja. Alhamdulillah dapat jugalah merasa kejutan sempena hari jadi sendiri.


Tuesday, July 21, 2020

Mengayuh basikal sehingga ke Beris Kubur Besar


Kali kedua mengayuh MTB ini saya bergerak jauh sedikit, sehinggalah ke Beris Kubur Besar, Bachok. Kayuhan solo pagi Jumaat ini sekadar santai-santai sambil menikmati keindahan alam sekitar. Sungguh menyegarkan apabila mengayuh basikal pada awal pagi. Angin pagi dan sinaran mentari pagi amat menyegarkan.

Birthday Imdad tiba lagi



Happy birthday untuk anak sulung saya, Imdad. Semoga menjadi anak yang berguna. Sambutan ringkas  sekadar sebiji kek sahaja sebagai tanda ingatan. Tarikh 16 Julai setiap tahun in sha allah akan disambut sebagai tanda kesyukuran atas kelahiran.

Sunday, July 19, 2020

Kenapa saya memilih untuk mengayuh MTB?


Kali pertama mengayuh basikal MTB ini terasa keseronokannya. Maklumlah sudah lama saya tidak menunggang basikal. Masa sekolah rendah dulu ada juga menunggang basikal ke sekolah. Sekadar mengayuh dalam kampung saja bersama-sama kawan-kawan. Sekarang, sudah ada MTB sendiri bolehlah berkayuh ke tempat-tempat yang pernah kita berbasikal masa kecil dahulu untuk mengembalikan nostalgia. 

Thursday, July 16, 2020

Membeli bukan sekadar mendapatkan barang


"Bang beli colek pauh (mempelam) ni, RM 5 satu bekas" Saya ditegur oleh seorang budak lelaki semasa berjalan ke kereta. Dalam hati saya, budak  ni panggil abang kepada saya. Ingatkan nak panggil pakcik. Hehe..Terperasan pula! Jadi sebab rasa muda maka saya pun belilah colek pauh yang dijualnya. Penjual-penjual sila ingat, panggilan tu kadang-kadang boleh mempengaruhi mood pembeli.

Tuesday, July 14, 2020

Berat Sama dipikul, Ringan sama dijinjing

Muhammad Hamizan b Zawawi 4IS

Peribahasa Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing menurut Kamus Dewan edisi keempat bermaksud baik buruk sama-sama dipikul (semuafakat). Maksud lain, bermuafakat dalam melakukan sesuatu kerja, sama ada kerja itu susah ataupun mudah. Dengan kata lain, bekerjasama dalam melakukan sesuatu kerja.

Saya Memilih Basikal MTB Kootu untuk Bersantai


Macam tak percaya pun ada, saya mula melibatkan diri dengan aktiviti berbasikal. Kalau nak dikira, sudah berusia untuk aktif berbasikal, tapi tak apalah kita kayuh perlahan-lahan sekadar untuk bersantai sambil menyihatkan badan. Dijadikan cerita, saya pun belilah sebuah basikal di Wan's Cycle di Pasir Tumbuh.

Monday, July 13, 2020

Vacuum Cleaner Khind untuk kegunaan di rumah


Pertama kali tengok vacuum cleaner ni dalam Shopee, terus tertarik. Warna putih tu saya suka, macam ekslusif pula. Kebetulan vacuum cleaner sedia ada di rumah macam nak rosak, jadi saya pun beli terus! Cepat juga proses penghantaran, dalam masa 3 hari selepas tempahan, barang dah sampai di rumah. Apa kelebihan vakum ini?

Saturday, July 11, 2020

Apa Lagi yang kaucari dalam Hidupmu?


Menjalani usia hampir senja ini, 
terhenti seketika di sini
untuk merenung kisah diri. 
Apa lagi yang kaucari?

Restoran Alkhatiri Kofee, Kubang Kerian


Ini kali pertama kami singgah di restoran Alkathiri Kofee Kubang Kerian. Sebelum ini tengok dari luar saja sebab belum berkesempatan masuk. Pergi pun berdua saja dengan puan isteri. 

Friday, July 10, 2020

Tak Perlu Tunggu Kaya untuk Bersedekah


"Kalau aku kaya, aku
akan bersedekah"
Ungkapan yang biasa kita dengar atau kita sendiri
yang berazam untuk melakukannya.

Cemerlang atau tidak, Pilihan Anda Sendiri


Setiap orang mengimpikan
kecemerlangan dalam hidup. 
Tidak kiralah dalam apa juga
bidang yang diceburi, 
kejayaan dan kecemerlangan 
menjadi matlamat akhir. 

Wednesday, July 8, 2020

Berfikiran Positif, Berusaha dan Bersabar



Pelbagai cabaran dan ujian dalam hidup ini. Mahu atau tidak kita mesti menghadapinya. Justeru, untuk lebih tenang dan boleh menjalani kehidupan dengan baik kita disarankan untuk berfikiran positif. Tidak ada gunanya berduka lara kerana ia tidak mengubah apa-apapun. Sebaiknya kita teruskan berusaha untuk memastikan kelangsungan hidup. Usaha yang baik akan mendatangkan hasil yang setimpal. 

Monday, July 6, 2020

Memberi bukan untuk menerima, Tekanan dalam kehidupan


Kehidupan ini ibarat roda. Adakala di atas, ada masa di bawah. Semasa di atas, jangan lupa untuk membantu mereka yang memerlukan. Sebaiknya pertolongan yang diberi itu janganlah diharapkan balasan. Dalam meneruskan kehidupan juga berbagai-bagai dugaan dihadapi. Tekanan yang dihadapi itu ada baik buruknya. Buatlah pilihan yang bijak.

Sunday, July 5, 2020

Travel Mug Nescafe


Peminat Nescafe mesti kenal mug di atas. Sekali tengok terus terpikat. Travel mug Nescafe ini ada 2 warna, merah dan hitam. Saya hanya sempat mengumpul koleksi merah. Mug ini juga tersimpan rapi dalam gerobok KM7. Sayang pula nak gunakannya. Biarlah ia tersimpan dalam gerobok saja. 

Saturday, July 4, 2020

Lori 4 tayar menjadi koleksi istimewa


Ada beberapa koleksi istimewa bagi saya tersimpan dalam gerobok di rumah. Tiba-tiba terlintas idea nak buat entri ini. Koleksi pertama dalam segmen Gerobok KM7 ini saya isikan dengan lori Kit Kat.  Bukan sebarang lori, lori ini boleh buat tabung. Masa awal-awal dapat lori ini, adalah menabung juga. Tak lama kemudian, ia menjadi mainan anak-anak. Untuk menyelamatkannya saya simpan dalam gerobok hingga ke hari ini. 

Friday, July 3, 2020

5 Tips Menimbulkan Minat dalam Pelajaran, Pekerjaan mahupun Kehidupan Seharian


Setiap orang ada minat masing-masing. Tak kiralah minat dalam pelajaran, pekerjaan, permainan dan sebagainya. Kalau sudah ada minat terhadap sesuatu perkara, maka kita akan melakukannya dengan penuh bersemangat, tidak menghiraukan penat, halangan dan masalah. Bukan senang untuk menimbulkan minat. Mari kita perhatikan beberapa tips untuk menimbulkan minat terhadap sesuatu perkara.

Wednesday, July 1, 2020

Kebaikan, Memilih Kawan, Jangan Bersedih, Orang Biasa


Sebarkan Kebaikan

Entri kali ini saya kongsikan catatan pandangan peribadi saya yang telah saya siarkan dalam channel telegram. Semoga perkongsian yang sedikit ini memberi sedikit ilmu untuk kita sama-sama lalui kehidupan ini. Maaf kiranya tulisan ini ada menyentuh sensitiviti mana-mana pihak.

Monday, June 29, 2020

Peminat Kaktus dan Succulent di Kota Bharu tak perlu lagi ke Cameron Highlands


Dulu kalau nak beli kaktus, kena pergi Cameron Highlands. Sekarang di Kota Bharu, Kelantan pun boleh dapatkan pelbagai jenis kaktus. Daripada semurah RM10 untuk 3 pasu kecil hinggalah yang berharga ribuan ringgit. Boleh rambang mata nak pilih kaktus dan succulent kat sini. 

Sunday, June 28, 2020

Kisah Graduan Jepun Memilih untuk Menjual Akok di Kampung telah Membuka Minda Netizen




Belajar tinggi-tinggi sampai "oversea" tapi pulang ke kampung, menjual akok. 

Ramai yang tertanya-tanya apakah sebab pemuda berusia 25 tahun dari Kelantan ini memilih untuk menjual akok berbanding melanjutkan karier dalam bidang "engineering". 

Saturday, June 27, 2020

Bucida Hijau di Halaman Rumah


Kalau tengok dari jauh nampak macam bayam Brazil. Rimbun dan segar rupanya. Sebenarnya ini adalah anak-anak pokok bucida. Asalnya daripada buah-buah yang gugur daripada pokok bucida di depan rumah saya. Banyak sangat, jadi saya longgokkan di situ. Tak sangkar pula menjadi anak pokok. 

Friday, June 26, 2020

Tips Berkesan untuk mengurangkan Kemarahan


Seorang anak tanpa sengaja telah memecahkan pasu kesayangan ibunya. Seorang suami lewat pulang ke rumah kerana melepak bersama rakan. Seorang pelajar tidak menyiapkan kerja rumah yang diberikan oleh gurunya. Seorang pekerja yang selalu ponteng kerja. Itu hanya sebahagian kecil situasi yang sering menimbulkan kemarahan kepada satu pihak yang lain. Lumrah kehidupan, kita tidak boleh lari daripada perasaan marah yang boleh membawa kepada terhasilnya perbuatan memarahi. Yang memarahi sering mendapat kepuasan, berbanding yang dimarahi akan memendam rasa tidak puas hati yang mungkin membawa kepada sebuah dendam.

Persoalannya, apakah cara yang kita boleh ambil untuk mengurangkan perasaan marah terhadap seseorang atau sesuatu perkara itu? 

Wednesday, June 24, 2020

Cuba Buat Sendiri King Burger Double Cheese di Rumah


Teringin untuk makan King Burger? Jom buat sendiri. Puas hati makan burger sebesar ini kan. King Burger Double Cheese ini dibuat sendiri sepenuhnya oleh puan isteri saya. Bermula dengan penyediaan roti burger sehinggalah siap dan boleh dimakan.

Jom singgah di Restoran Waris di Putrajaya


Ini adalah entri throwback percutian tahun lepas. Setelah sampai di Putrajaya, perkara pertama kami buat ialah mencari restoran untuk makan. Ada beberapa restoran di Ayer8 ini. Kami memilih untuk makan di restoran WARIS. Tengok kepada menunya, nampak macam selera Negeri Sembilan.

Monday, June 22, 2020

Orang lain sibuk tanam snake plant, kami sibuk tanam Kaktus


Baru berjinak-jinak dengan hobi menanam kaktus. Nampak macam mudah tapi cerewet juga penjagaannya. Nakkan cahaya matahari tapi tak mahu hujan atau air banyak. Kalau pokok-pokok hiasan yang lasak boleh saja tanam dan biarkan di tempat terbuka. Kenapa kami memilih kaktus sedangkan orang lain sibuk dengan snake plant?

Saturday, June 20, 2020

Meraikan raya puasa 6 di akhir Syawal


Alhamdulillah di penghujung Syawal ini sempat juga habiskan puasa 6. Sebagai meraikannya, petang tadi sempatlah buat majlis makan-makan untuk keluarga. Bukan majlis sangat pun, sekadar makan petang santai di halaman rumah. 

Tanda Pokok Cempedak sudah cukup umur dan bersedia untuk berbuah


Saya ada tanam sepohon pokok cempedak madu. Lupa pula sudah berapa tahun usianya, tapi dah lebih 3 tahun. Kalau diikutkan pada usia, rasanya pokok cempedak ini sudah patut berbuah. Macamana nak buat supaya pokok ini berbuah? 

Friday, June 19, 2020

Aidilfitri 2020 akan Menjadi Kenangan Sepanjang Usia


Raya dah lama berlalu, kenangannya tetap ada dan terpahat dalam ingatan. Mana mungkin dapat dilupakan, Aidilfitri 2020 banyak nostalgia bagi kita semua. Covid 19 dan PKP banyak mengubah cara hidup kita. Pergerakan terbatas, tiada bazar Ramadan, tidak boleh solat Jumaat, solat tarawih dan solat Aidilfitri di masjid, sehinggalah larangan rentas negeri dan  tidak boleh kunjung-mengunjungi sepanjang Aidilfitri. 

Thursday, June 18, 2020

Hasrat Berbuka dengan Nasi Paprik Ayam tidak Kesampaian


Setelah beberapa hari berbuka dengan menu masakan di rumah, hari ini kami ingin bertukar selera dengan membeli saja makanan dari restoran. Bincang punya bincang akhirnya kami ke sebuah restoran yang besar juga di Pasir Tumbuh. Seharian berpuasa enam, harapannya dapatlah berbuka dengan berselera petang ini. 

Wednesday, June 17, 2020

Benarkah Pokok Snake Plant Merbahaya jika diletakkan di dalam Rumah?


Apa istimewanya pokok snake plant atau lidah jin ini sehingga menjadi tular atau viral pada tahun 2020? Saya rasa mesti ia ada kaitan dengan berita bahawa pokok ini boleh menyerap habuk sekiranya diletakkan di dalam rumah. Biar apapun kelebihan pokok ini sama ada dibuktikan secara saintifik atau tidak, ia tetap kelihatan elegan apabila kena cara hiasannya. Tidak hairanlah saya pun terjebak untuk memilikinya, sepohon jer pun dalam gambar di atas.

Tuesday, June 16, 2020

Kenapa Kucing-kucing Comel ini Meninggalkan Rumah Tuannya?



Ramai dalam kalangan masyarakat kita suka membela kucing sebagai haiwan peliharaan. Kami juga ada membela beberapa ekor kucing biasa di rumah. Paling banyak, 8 ekor dalam satu-satu masa. Kucing-kucing ini dibiarkan bebas, tanpa dikurung dalam sangkar khas. Ia tidak mengganggu jiran tetangga kerana jarak rumah kami jauh jugalah dari rumah jiran. 

Sunday, June 14, 2020

Mood Baharu dengan Header dan Logo Baharu



Assalamualaikum. Terima kasih kepada pengunjung blog Kembara Minda 7. Bagi yang selalu berkunjung ke sini mungkin perasan perubahan ketara pada header blog ini. Sudah lama saya pakai header di atas, maka tergerak hati untuk menukarnya. Selama 11 tahun berblog sudah beberapa kali menukar header. Tapi header di atas paling lama saya gunakan

Friday, June 12, 2020

Puas hati menginap di Promenade Suite, Tamara Residence, Ayer8, Putrajaya


Salam sejahtera semua! Ini adalah entri yang tertangguh lama dalam draft blog KM7. Berkisar tentang percutian kami ke Putrajaya pada hujung tahun 2019. Saya siarkan juga kerana sayangkan gambar-gambar yang boleh dijadikan rujukan pembaca semua. Entri ini saya penuhkan dengan gambar-gambar tempat penginapan kami semasa berada di Putrajaya, Promenade Suite, Tamara Residence, Ayer8, Putrajaya.

Thursday, May 28, 2020

Pemegang Kad Kredit Teachers Card BSN sila Berhati-hati


Kepada pemegang kad kredit TC Mastercard Gold-I macam dalam gambar di atas tolong berhati-hati. Saya juga pemegang kad kredit tersebut. Baru-baru ini saya mendapat sms daripada BSN menyatakan ada baki tertunggak yang belum dibayar. Hairan juga sebab dah lama saya tak guna kad ini. Seingat saya, sekali saja guna kad kredit ini masa mula-mula dapat kad ini dahulu. Itupun saya dah jelaskan kesemua bayaran.

Thursday, May 21, 2020

Bjak memang Bijak Tapi Saya Kecewa!




Setiap kali iklan ini keluar dalam media sosial, saya tertarik untuk menggunakan perkhidmatannya. Tibalah satu hari itu, kebetulan road tax kereta akan tamat seminggu lagi, maka saya pun berurusanlah untuk dapatkan insuran dan road tax kereta. Setelah dibuat pembayaran secara online, email diterima. Boleh print sendiri cover note insuran. Cuma kena tunggu road tax. Oklah, saya tunggu!

Friday, May 8, 2020

Buat Pizza sendiri, Tak sangka jadi besar!


Selalu kalau nak makan pizza, beli saja pizza hut ker, Dominos pizza ker ataupun pizza kat pasar malam. Kali ni kita buat sendirilah pula. Beli bahan-bahannya, proses saja di rumah. Tengoklah kejadiannya nanti macam mana yer!

Monday, May 4, 2020

Bosan makan nasi, Jom buat Mee Sup


Dah bosan makan nasi masa berbuka? Jom saya cadangkan makan mee sup.Kami baru makan masa berbuka semalam. Buat sendiri di rumah. Nampak jer simple, tapi remeh juga penyediaannya. Jangan bimbang, berbaloi sediakan mee sup ni sebab sedap dan habis!

Sunday, May 3, 2020

Ayam Panggang ala Kenny Rogers di Rumah


Nak makan ayam panggang Kenny Rogers? Musim PKP sekarang ni kena buat sendiri di rumah. Puan isteri saya dah mencubanya. Resepi ambil kat Google saja! Hasilnya memang menjadi!