Monday, January 10, 2011

Kenapa tak ada komen?



KM7 percaya
semua blogger yang buat entry
akan seronok jika setiap entry mereka dibaca
seterusnya ada komen daripada pembaca.

Biarpun komen yang pendek,
cukup untuk memberi motivasi
kepada kita untuk terus
menghasilkan entry.

Percayalah
setiap kali melihat sesuatu entry,
tuan blog akan melihat ruangan komen mereka
sama ada ada respon atau tidak daripada pembaca.
Hati akan berbunga riang
sekiranya entry kita itu mendapat respon yang banyak
daripada pengunjung.

Persoalannya mengapa ada sesetengah
entry kita itu tidak mendapat komen?
Mungkin isu yang dibincangkan itu
tidak menarik perhatian pembaca.
Ataupun mungkin kita sendiri
yang jarang memberi komen dalam 
blog orang lain....

Kalau anda pula...
mengapa yer rasa malas untuk memberikan komen dalam
sesuatu entry?

14 comments:

Siti Safiyyah said...

kalau saya, ikut mood jugaklah..ade mase rajin gle nak komen-ngomen ni,,tp ade mase hanye rajin nak tinggalkn jejak je..hehe :)

psstt..kalau km7 lak???

penaberkala said...

kalau saya, akan komen untuk entri yg baca je
yg tak baca, tak berani nak komen
takut melalut dan out of topik tak pasal2

tp, bab trima komen tu mmg hati berbunga-bunga la
rasa dihargai bila ada yg respond

Ummi AmnaAmzar said...

saya suke mengomen kat entry orang...dan hasil dr tu hampir setiap hari entry saya mendapat komen..alhamdulillah

Cikgu Nurin said...

memang suka bila org komen enrti kita...tapi yg tak suka ,bila kita jer yg asik komen kat orang, org yg kita komen entri dia tu, tak usahkan nak komen,menjengah pum tak...nampak sangat tidak adil bukan...?

Noorma Ismail said...

salam tuan blog..kengkadang ada pemilik blog meletak berbagai2 tapisan untuk setiap posting..so pembaca yang ingin komen terpaksa tulis paparan abjad yang kadangkala tidak mengena...so buang masa ...

KM7 said...

terima kasih kpd semua yg beri komen kat sini.KM7 pun rasa mcm anda juga.Cuma keterbatasan waktu tak sempat nak tinggalkan komen.Tambahan pula kalau internet terkedek-kedek...

SayeComot said...

Sebab kalu Komen kne klik banyak kali.
tapi seriously, mmg sgt memberi semangat kalu ada komen. Rasa mcm entry tu dihargai...Thx 4 dis post!
Sgt bijak yer disitu... ^_^
*thumbs up*

MGMSabri said...

yup, semua blogger akn rasa smgt jika ada org komen...
tpi ok kot jika x sempat tingglkn komen, tinggalkn salam di shoutbox pun x pe.
hehe...
slalu bgi komen di entry yg dibaca je...
kalo x sempat, sab tinggalkn jejak je.
slmt mlm

KM7 said...

betul tu Sab...
nak baca & komen semua entry rasanya tak sempat..

iris said...

btul!!! pasti seronok kalau ader yg lawat n komen baru bersemangat!!! sbb tu Iris skunk rajin bg komen kalu singgah blog kawan2 hehehe

nur aisya humaira said...

klu entry pjg sgt...agk liat utk mendrop komen...hehe..
sye suke bace entry sampai abis dlu,bru sye comment...:)

Seri Bahasa said...

setiap komen yang seri beri mengikut tajuk posting. jadi kalau posting yang tak berapa seri minat seri tak akan komen. kedua setiap kali blogwalking cuma boleh komen sekitar 10 blog saja. yang penting jangan terlalu banyak buat tapisan dikotak komentar.

She's retarded said...

saya pun tidak tahu :D

EiZaRaZiErYa said...

zie pulak..selalu nye..xk0men..bile xtaw nk cakap ape..macam speachless..jadi tinggalkn jejak je la..kadang tu..memang silent reader jela..huhu..