Sunday, July 10, 2011

Beli gelas RM1.92, jual semula RM90,779

Tak sangka betul ada koleksi gelas lama 

mendatangkan keuntungan besar kepada pemiliknya.

Jom pergi selongkar almari masing-masing...

manalah tahu kot-kot dalam almari kita tu 

ada juga koleksi gelas lama yang boleh mendatangkan 

pulangan lumayan.

TIGA gelas pada abad ke-18 yang dilelong pada harga RM90,779 selepas dibeli dengan kos RM1.92 oleh seorang wanita di Portsmouth.

LONDON - Seorang wanita terkejut apabila mendapati tiga gelas yang dibelinya pada satu jualan but kereta dengan harga 40 pence (RM1.92) satu gelas di Portsmouth berjaya dilelong pada harga £18,880 (RM90,779), lapor sebuah akhbar semalam.

Selepas dia membeli gelas itu, wanita tersebut membawanya ke sebuah firma lelongan di Chichester, Sussex Barat untuk mendapatkan pandangan pakar mengenai nilainya.

Wanita itu meminta maaf kepada beberapa kakitangan firma itu jika tindakannya membawa gelas murah tersebut akan merugikan masa mereka.
Namun, kakitangan itu mendapati, gelas itu bernilai tinggi kerana ia dihasilkan oleh pembuat gelas terkenal pada abad ke-18, William Beilby.
Ia dilelong oleh firma Stride and Son pada harga pada harga £18,880 termasuk yuran yang dibeli oleh seorang pembeli. - Agensi
(sumber:Kosmo Online 10/7/2011)

5 comments:

Khairil said...

haha..saya nak tunggu gelas mcD yang saya dapat free jadi bernilai suatu hari nanti...

Jer ... said...

hahah . gila berapa kali ganda tu . $$

Freaky said...

wahh banyaknya untungg

SoLy SoLicious said...

perghh...lumayan betol

alif haris said...

perghh untung lah die kan ^^ huhu