expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, February 5, 2011

Harga minyak bakal melambung

KUALA LUMPUR – Krisis politik di Mesir jika dibiarkan berpanjangan dibimbangi mengakibatkan harga minyak dunia terus melambung sekali gus akan turut memberi kesan buruk kepada ekonomi negara.

Pakar ekonomi, Datuk Mohd. Salleh Majid (gambar) berkata, krisis tersebut yang sudah pun berlarutan lebih seminggu telah mengakibatkan kenaikan harga bahan bakar dunia kepada kira-kira RM310 setong ketika ini.

Menurutnya, keadaan itu berlaku apabila aktiviti ekonomi menerusi Terusan Suez, Mesir yang merupakan laluan tunggal perdagangan yang menghubungkan Eropah dan Asia sudah mula terganggu.

“Jika terusan itu terganggu, ia sudah pasti menimbulkan masalah paling besar iaitu harga minyak dunia terus meningkat termasuk di negara kita,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Kosmo Online 5/2/2011

KM7: Nampaknya kalau harga minyak dunia terus melambung,tidak mustahil di negara kita pun harga minyak terpaksa dinaikkan.Maka bermulalah episod kenaikan harga barangan dan perkhidmatan.Pada masa itu akan terasa bebanan terutama bagi mereka yang berpendapatan rendah mahupun yang tidak berpendapatan.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi singgah dan meninggalkan komen di blog KM7. Sila tinggalkan link blog anda untuk tukar link bloglist. Terima kasih, sila datang lagi.