Saturday, June 11, 2011

Kerana sehelai jean...rosak kain semesin basuh

Gambar hiasan Google

Pagi-pagi lagi dah bengang!...Kenapa pula tu?Ini kisah sehelai jean anak lelaki yang dibasuh bersama pakaian lain dalam mesin basuh.Habis turun warna hitamnya kepada pakaian lain.Jean tu baru dibeli dari sebuah pasar raya.Kira branded jugalah...tapi tak sangka...warna hitamnya tu boleh luntur....

Apa yang menyedihkan....kat dalam mesin basuh tu ada banyak pakaian lain yang baru-baru,cantik-cantik...telah mendapat kesan hitam jean tersebut.Maka rasanya tak dapat diselamatkan lagi baju-baju lain tu.Nak pakai pun nampak pelik jer.Lepas ni kira buang jer la kot.

Pengajarannya...kalau beli pakaian baru,tak kira mahal ke murah..apabila nak basuh,mesti diasingkan daripada pakaian lain.Kalau ada pakaian yang kita sayang....jangan basuh guna mesin basuh...basuh guna tangan sendiri jer.isshh...rajin ker membasuh pakaian guna tangan sendiri ni.....

7 comments:

Freaky said...

biasanya sy uji dulu pakaian baru tu basuh guna tangan, bila tengok takde warna yang turun baru la next time basuh di mesin.

KM7 said...

betul tu...kena uji dulu

Aida Omar said...

mmg selalu pakaian baru mcm tu kan..
so kalau nak selamat kena rendam dulu tgk luntur atau x..hehe

cikgu isza said...

pernah jadi camni juga.. memang x leh pakai dah baju yang lain..hu3

azie said...

abis suma baju dpt corak baru huhu.. kena test dlu baju baru2 ni kdg2 mmg ada yg kuar warna nye huhu

SRenungan said...

asalamualaikum..
biasa nya jeans ni susah sikit..
kalau yg dah lama pakai pun kdang2 turun jgak warna..
langkah selamat, rendam kan asing dan berus di bhagian yg kotor saja..selalunya kaki sluar..

KM7 said...

terima kasih atas semua pandangan dan cadangan.