Tuesday, September 21, 2010

Kenapa ni Chef?

(foto:Google)

Anda mesti tahu pasal kerjaya chef ni kan.

KM7 masukkan en3 pasal chef ni bukannya nak promosi

jawatan chef yang kosong ke apa.

Cuma ada 2 perkara yang sering bermain di minda ini.


(foto:Google)

1.Kenapa chef mesti pakai uniform putih,

pastu mesti ada butang

kat depan baju tu?

(kalau pakai baju macam baju raya anda yang

'colouful' tu tak boleh ker?)

(foto:Google)

2.Kenapa setiap chef mesti

memakai topi putih yang tinggi tu?

(kalau pakai topi pendek atau yang berwarna-warni

tak hensem ker?)

Harap mendapat jawapan daripada anda yang memang pakar
atau tahu menahu tentang perkara ni.terima kasih.

13 comments:

De'din said...

sbb kalo kotor dia sng nmpak..
so blh trus tukar..
hehe

btw, jom tgk widget dedin

cikgu isza said...

ngape erk?
ada jawapan kat google x?

Lagenda said...

1. Pakai baju putih sbb nak bgtau dia chef

2. Topi tinggi sebab topi rendah dah ramai org pakai.

Miahahaaaa

Ezao' Edogawa said...

mungkin baju putih tu melambangkan kebersihan,
nak jadi chef mesti kena bersih-bersih... kalau kaler hitam tak nampak pulak bekteria yg mlekat-lekat. hehe

topi tu pulak nak bagi tahu customer yang chef ada kat dapur kot. tu yg pakai topi tinggi2 tu. haha

KM7 said...

Wah...jawapan anda semua memang kreatif la....

sebagai hadiahnya,nanti kita suruh chef2 dalam gambar tu masakkan sesuatu yang istimewa untuk kita semua malam ni.hhahaa...

Cik Su said...

sebab dorang nak simpan sudu garpu sudip dan sebagai nya di ata kepala..hehehe

HONEYBEE ANJELL said...

Salam Encik KM7.
FYI, papa saya seorang chef juga.
Yg saya tahu, chef pakai baju putih untuk show that dorang bersih dan orang lain tengok pun selesa. Kalau pakai baju raya yang colourful tu, dah tentu tak nampak macam orang yang nak memasak tetapi orang yang nak beraya dan makan masakan yang dimasak.
Dan pasal topi tu, kalau tak silap saya, topi tu dipakai mengikut pangkat chef tu. Makin tinggi topi dia, makin tinggi pangkat dia.

Sekian, daripada anak chef.

KM7 said...

To:HONEYBEE ANJELL
Anak chef ya...mesti selalu makan masakan yg sedap2.

Terima kasih atas info yg berguna tu.

Anwar Faiz said...

yang sebab butang tu sebab ape pulak eh?

Sal said...

Issyy..pening jugak kepala nak pikir eh? Akak rasakan...lu pikir lah sendiri! hehehe...Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin :)

asrul amanda said...

Offtopic sikit, tapi masih dalam skop.


Kau tentu tau parti PETIR (PAP) kan? Parti yang memerintah kerajaan Singapura sekarang..
Tiap kali pilihanraya. mereka akan pakai baju tema warna putih untuk tarik undi. Nak tunjuk imej clean.

Nobita Sensei said...

penah simpan impian nak jd chef~

S..U..D..@..I..S said...

putih - bersih
butang depan - senang nak buka klu panas
topi tinggi - trademark chef klu pendek nmpak x chef
uniform - senang org nmpak n kenal..klu x keliru

itu sj kot - jawapan skema