expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, July 15, 2011

Dari Titik Peluh Sendiri

Gambar Hiasan
Hadith :
Dari Zubair bin Awwam r.a, dari nabi s.a.w sabdanya:”Apabila kamu menyiapkan seutas tali, lalu pergi mencari kayu api, kemudian dibawanya seikat kayu di punggungnya lalu dijualnya dan Allah memberi kecukupan bagi keinginannya, itulah yang lebih baik baginya daripada ia meminta-minta kepada orang ramai diberi ataupun tidak.”
(al-Bukhari)
 
Huraian
Orang yang berjaya ialah orang yang mampu menempuh berbagai rintangan dan cabaran dalam hidup. Walau daripada mana ceruk asal seseorang itu, sekiranya dia rajin berusaha maka kejayaan akan menjadi miliknya. Bukankah rezeki Allah S.W.T ada di mana-mana. Cuma yang bakal menentukan hanyalah ‘mahu’ atau ‘tidak’ kerana kemalasan akan menjunamkan seseorang itu ke lembah kehinaan. Begitu juga dengan sikap malu hendaknya biarlah bertempat. Kata orang malu bertanya sesat jalan, malu makan perut lapar dan malu dalam mencari rezeki alamat hidup akan melarat. Sesungguhnya Islam memandang mulia pada manusia yang bekerja membanting tulang empat kerat untuk mencari sesuap nasi atau rezeki yang halal berbanding dengan mereka yang hidup meminta-minta daripada orang lain.
 
Sumber:JAKIM 

4 comments:

Hansyirah Takezur said...

betul2... janganlah malu dalam semua perkara.. malulah untuk melakukan kemungkaran... jazakillah for peringatan cikgu.. :)

SoLy SoLicious said...

suke entry ni.... lebih2 ag hari jumaat yg mulia ni

intan.maisarah said...

pengisian jumaat

Unknown said...

satu tazkirah yang bagus...semoga menjadi peringatan...