Tuesday, December 17, 2013

Baru tukar ker?


Benda kat atas tu namanya tabung syiling untuk parking kereta.Kat Kelantan banyak meter parking yang macam ni.Kira dah upgrade la...sebab dah boleh pakai kad. Bayaran parking dah naik ker?tak perasan pula saya. Tapi ada satu kisah lucu untuk diri sendiri.hehe....gelak dulu lah.


Ceritanya begini..... 
Satu hari tu saya parking lah kereta kat satu tempat..kena masukkan syiling dalam tabung tu la..Mula-Mula masukkan 10 sen...tak naik pun bacaan.Masuk lagi 20 sen..tak jadi juga. Hmmm meter rosaklah ni.Tiba-tiba nampak brother yang jaga parking tu lalu...cepat-cepat saya panggil dan buat laporan kepadanya.

Dia check dan beritahu takde masalah..tanya saya masukkan 40 sen ker. Saya kata 30 sen dah masukkan tadi.Brother tu senyum dan tunjukkan kadar minimum 40 sen....Haha...malunya.. Nak cover Malu,buat-buat tanya..eh baru tukar ker.hehe...Saya rasa ada orang lain yang ingatkan meter tu rosak..sebab tu mereka masukkan kertas dalam lubang syiling konon nak beritahu meter tu rosak.Pengajarannya..jangan ambil mudah maklumat yang tertera pada meter tu..Sila baca dulu..



10 comments:

Ahmad Zaki said...

Bagus tu. Hehehe... Saya pun baru tau pasal ni. =)

ZH Blogger

Normi Nieza said...

good sharing..:)

Sukma Haron said...

kalau kat Melaka dah guna kupon...dulu-dulu guna meter....

Sukma Haron said...

kalau kat Melaka dah guna kupon...dulu-dulu guna meter....

Sukma Haron said...

kalau kat Melaka dah guna kupon...dulu-dulu guna meter....

cikserai said...

minimum 40sen..kalau parking dalam 10 minit je, boleh dapat refund tak?

atien zuraidah said...

Hehee.kat klang x pakai ni dah,lain ckit.mcm public phone pun ada

radziah AR said...

kalau dpn tune hotel kb dekat kb mall tu, guess tune selalu kena saman. sbb ltk kereta malam, pagi seawal 8.00 pg 'mrk' dah dtg ltk surat saman. hehhe.. dah banyak kali tgk dan dah 2 kali kena. pertama, kena saman, jam 10am baru nak check out, baru turun, so dah kena saman, kali kedua, dah beringat, jadi turun dulu nak ltk syiling, sampai bawah, 8.15am, dah kena saman. cekap sungguh. berkali-kali lps tu, dah tau. trn sblm jam 8am. setiap kali ke tune hotel, stp pagi pasti ada kereta dapat surat...hehehee...

Mohd Ghazali Abdullah said...

Radziah..kesiannya...harap pihak hotel buat sesuatu untuk kebajikan pelanggannya.

sukiman said...

he he he, lucu pun ada ni