Thursday, May 3, 2012

Dah nak pakai kereta...kenalah habiskan duit!

 Salam semua.Hari ini KM7 sibuk buat aktiviti
menukar tayar kereta.
Bukan buat sendiri tau!tapi kat kedai tayar ler.

 Beginilah jadinya apabila tayar kereta dicabut.


 KM7 menukar keempat-empat biji tayar.
Kali terakhir tayar ni ditukar 2 tahun lepas.
Walaupun tayar ni masih boleh digunakan,tapi atas dasar keselamatan
eloklah ditukar kepada tayar baru.

 dah beres pasang keempat-empat tayar,
sekarang proses alignment pula.

 Tengok brother tu tekun membuat kerjanya.
Sekejap jer dah beres!

 Inilah rupa bentuk tayar baru
pada keempat-empat tayar kereta KM7.
Harga sebiji tayar ni RM 215.

 Bil dah siap...
Semuanya berjumlah RM 940.
Sebenarnya sebelum ke kedai tayar ni tadi,
KM7 telahpun pergi servis kereta terlebih dahulu
Kali ni minor servis.....habis dalam RM 198.

 Tengoklah perkara yang ditukar tadi dalam bil ni...
Pulang ke rumah tadi baru perasan satu perkara lagi....tengok ni...

alamak..road tax dah nak habis pula.
Maknanya insuran pun kena bayarlah ni...habis pula dalam RM 700 ni.
Hmmm...dah nak pakai kereta...kena bayar lah kan.
Mesti ada yang tertanya-tanya 
apahal KM7 ni sibuk-sibuk servis kereta dan tukar tayar ni?
Jawapannya ada dalam entri seterusnya...jumpa lagi!

7 comments:

kak mah said...

buln pelaburan menghabiskan tunggakkan yg diberi kerajaana

yusuflaili(Goku) said...

salam;
nak pergi makan angin cuti sekolah ni..mestilah semuanya kena serviskan?.

Mr Bell said...

huih, mmg sakit kpl juga dgn maintenance keretakan?... tapi nak buat mcm mn, klu x jaga nanti meragam laggi teruk :)

sonata anak kancil said...

demi keselamatan - duit boleh cari...selamat bercuti - jauh tu sampai tukar ke 4-4 tayar.

KM7 said...

terima kasih semua...

Beckhrooy said...

ada plan nak jalan2 ke bro

KM7 said...

Beckhrooy...KM7 adalah juga plan nak jalan2 tu...tunggu...